Viruksista pioneissa

TMV ja TRV yleisesti

Tupakan mosaiikkiviirus (TMV) on ensimmäinen ihmiskunnan historiassa löydetty virus [1]. Uusia viruksia löydetään maailmasta jatkuvasti. Onneksi vain pieni osa niistä on ihmiselle haitallisia. Kaikille on nyt viimeistään tullut COVID-19 -virus tutuksi. COVID-19:n viitataan usein vain koronaviruksena, joita on itseasiassa olemassa ainakin kymmenen erilaista, joista tämä uusin on ollut tyypiltään äärimmäisen haitallinen.

TMV on onneksi aivan erityyppinen virus kuin koronavirukset, mutta virus kuitenkin. Tämä virus ei tartu ihmisiin tai eläimiin. Leviäminen on viruksille tyypillisesti solunesteiden kautta tapahtuvaa infektoitumista.  Kasvista toiseen virus voi levitä muun muassa suoralla kosketuksella, ihmisen käden kautta taikka työkalujen pintojen avulla. Onneksi kasvit eivät juurikaan liiku eivätkä aivastele, joten virusten massaleviämisiä ei pääse tapahtumaan. Ihminen ja eläimet voivat kuitenkin siirtää viruksen kasvista toiseen. Työkalujen kanssa on siis syytä olla tarkkana; vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan TMV-positiivisen petunian leikkaamisen jälkeen leikkurit pystyivät tartuttamaan jopa 20 seuraavaa kasvia [5].

Virustutkimus onneksi etenee vauhdikkaasti, ja TMV:llä on olemassa myös yhteiskunnalle hyödyllisiä bioteknisiä sovelluksia. TMV:n pohjalta on geneettisellä muuntelulla saatu jo testausvaiheeseen erityyppisiä ”kasvirokotteita” [6]. Vastaavaa kasvien viruspohjaista parantelua on tutkittu esimerkiksi Helsingin yliopistolla [8].

TMV-virusta ilmenee sadoissa eri kasveissa. Yleisin tupakan mosaiikkivirus on tupakassa, tomaatissa ja muissa syötävissä. Suurin osa virusta kantavista kasveista kuuluvat koisokasvien heimoon. Myös kesäkukissa ja muissa koristekasveissa virusta esiintyy. Ikävä kyllä myös pioni voi tätä virusta kantaa. Kyse ei TRV:ssäkään kuitenkaan ole mistään pioniviruksesta, vaan myöskin yleisestä puutarhariesasta, joka puutarhan kuningatarta ikävästi myös voi piinata. [2]

Tupakan mosaiikkivirus (TMV) on tobamovirusten suvun tyyppilaji. Tupakan rattle virus (TRV) on tobravirusten tyyppilaji. Molemmat kuuluvat Virgaviridae -virusheimoon. Virgaviridae-heimoon kuuluu tällä hetkellä noin 60 lajia.

Linkit kotimaisen vieraslajit.fi -sivun tietoihin näistä viruksista:

TMV
https://vieraslajit.fi/lajit/MX.52903/show

TRV

https://vieraslajit.fi/lajit/MX.52908

TMV:n kanssa samaan sukuun eli tobamoviruksiin kuuluvia viruksia on tunnistettu ainakin 23 (2008). Kaikki sukuun kuuluvat viukset ovat pääpiirteiltään ja oireiltaan saman kaltaisia, ja tarkempaan tunnistamiseen vaaditaan usein laboratoriotutkimusta. Näistä taulukko alla. [6]

Suomessa TMV-virusta on tunnistettu yleisesti 1960-luvulta alkaen. Silloin virusta löytyi usein tomaateista, mutta uudet virusta kestävät lajikkeet ovat laskeneet ilmiintyvyyttä huomattavasti. Edelleen kuitenkin etenkin tuontilajeissa voi virusta löytyä. Ihmiselle virus ei syötynäkään aiheuta mitään oireita, mutta sato heikkenee, ja kasvatetun kasvin laatu kärsii. Vielä nykyäänkin vastaavia viruksia, kuten tomaatin pepinovirusta, on löydetty kauppojen hedelmäosastoilta. Tässä on 2019 julkaistu juttu Maaseudun Tulevaisuudesta, jossa muun muassa todetaan: ”Ulkomaisen vesimelonin syöminen kurkkuviljelmien lähellä ei ole järkevää.” Maailma on täynnä riskejä.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.760688

Juttu tomaateissa levinneestä viruksesta 2000-luvun alusta.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lehti-lisaa-tomaattivirusta-etela-pohjanmaalla/1973732#gs.aovaly

Tupakoinnin vaikutus

Tupakan mosaiikkivirus (TMV) on alun perin löydetty tupakasta, ja se on edelleen yksi viruksen selkeimpiä leviämisteitä. Tupakan savu ei levitä virusta, mutta kaikki tupakkaan kosketuksissa olleet pinnat, vaatteet tai kädet voivat virusta kantaa. Etenkin ilmakuivatetut tupakkatuotteet antavat virukselle mahdollisuuden säilyä. Lämmitysprosessit koituvat usein viruksen kohtaloksi [4].Chiliwikissä (suomeksi) mainitaan viruksen leviävän helposti tupakoivien käsien kautta kasveja käsitellessä [7].

Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa 47 eri tupakkayksilöä testattini kuudelta eri valmistajalta. Tupakkalaatuja oli kymmenen erilaista. Jokaisesta löytyi TMV-virusta. Virus oli leviämiskykyinen 53%:ssa tupakkayksilöistä. 12 tupakoitsijalta otettiin yhteensä 44 sylkinäytettä, joista 20 olivat TMV-positiivisia. 15 tupakoimatonta henkilöä testattiin myös; yhdelläkään ei ollut syljessään TMV-virusta. [10]

TMV:n oireet ja tunnistaminen

Pennsylvanian osavaltion yliopisto (Penn State University) on listannut kattavasti infoa virukseen liittyen. Suora käännös yliopiston tekstistä [4]:

TMV:n oireet kasvissa

  • vaivainen kasvu
  • keltavihertävä mosaiikkikuvio lehdistössä
  • erilaiset epämuodostumat
  • keltaiset laikut lehdissä
  • kasvin lehtisuonien keltaisuus

TMV:n vastustaminen

  • Virusvapaiden kasvien ostaminen.
  • Selvästi infektoituneet kasvit tulisi poistaa.
  • Ympäröivät rikkaruohot tulee poistaa viroottista kasvia poistaessa, sillä ne saattavat säilöä virusta yllättävän kauankin.
  • Kaikki vakavan viroottisesta kasvista putoava biomassa tulisi poistaa ympäristöstä.
  • Kasvit joissa ilmenee vastaavia oireita on otettava tarkkailuun.
  • Infektoituneen kasvin käsittelyssä käytetyt työkalut ja kosketuksissa olleet pinnat tulee desinfioida ennen seuraavien kasvien käsittelyä.
  • Pese kädet huolella, kun olet käsitellyt tupakkatuotteita tai TMV-infektoituneita kasveja.
  • Pidä tupakkatuottet etäällä, kun kuljet kasvihuoneessa.
  • Pese kasvihuoneella käyttämäsi vaatteet säännöllisesti.

Ohjeet kuulostavat varsin dramaattisilta. Pääosainen kohderyhmä tällaiselle infolle ovat puutarhat, jotka massatuottavat esimerkiksi tomaatteja valtavissa kasvihuoneissa. Virus olisi sellaisessa tapauksessa tuhoisa. Joitain vinkkejä tästä kannattaa harrastajapuutarhurinkin ottaa talteen, mutta yksi vioittuneelta näyttänyt kasvi ei puutarhaa tule tuhoamaan. Kannattaa aina aloittaa tarkkailulla. Tässä suora käännös sivuilta:

”Jotkin ylläolevista oireista voivat aiheutua myös korkeasta lämpötilasta, hyönteisistä, kasvunsääteistä, torjunta-aineista taikka ravinteiden vajauksesta tai liiallisesta määrästä. TMV-virusta ei pystytä diagnosoimaan pelkkien oireiden perusteella.”

Tämä kiinanpioni on kukkinut upeasti, mutta tedennäköisesti juurikin virus heikentää lehden ulkonäköä.

TMV ja pionit

Pioneihin ylläolevat ohjeet ovat toki sovellettavissa suoraan, mutta yhdestä hieman kellertävästä lehdestä ei kannata yöunia menettää. Perinteisesti pionit ovat sitkeitä. Mikäli haastavana vuonna pionipensaan lehdistö on osittain epänormaali, voi se seuraavana vuonna hyvin olla täysin kunnossa. Jos jotain kannattaa pikkutarkoista ohjeista ottaa muistiin, niin ainakaan tupakantumppeja ei pionien tai muidenkaan kasvien juurelle kannata heittää. Mikäli pahasti viroottinen pioni sattuu pihassa olemaan, kannattaa sen hävittämisessä panostaa leikkurien ja hanskojen hygieenisyyteen. Mikäli viroottisen näköinen pioni on tuore hankinta, kannattaa alkuun poistaa vain huonon näköinen lehti ja seurata tilannetta ensi vuoteen. On mahdollista, että huonolehtisyys johtuu aivan jostain muusta, tai että virus ei ole ehtinyt kuin yhteen lehteen [3].

Tietoa pionien ja virusten suorasta yhteydestä on niukasti saatavilla, mutta tässä pari kattavaa linkkiä.
Pennsylvanian osavaltion kattava lista lähes kaikilla pioneilla ilmenevistä oireista ja niiden syistä (englanniksi):
https://extension.psu.edu/peony-diseases

Washington state universityn infopaketti TRV-viruksesta ja pioneista (englanniksi). Info on suunnattu lähinnä pioninkasvattajille.
http://plants.alaska.gov/pdf/Tobacco%20Rattle%20Virus_Peony.pdf

Meillä Pionien Kodilla on kasvintarkastuksen yhteydessä pariin kertaan löytynyt TRV-positiivisia taimia. Kyseiset taimet on hävitetty. Kerran vioittunut pioninlehti otettiin laboratoriotutkimuksiin, mutta virusta ei löytynytkään. TMV:n tapaisia oireita ilmentäviä pioneja tuhansien pionien varastoltamme löytyy vuosittain aina jonkin verran. Keräämme ne erilleen ennen tuhoamista. Näistäkin osalla lehden laikut johtuvat varmasti jostain muusta, mutta yhtään potentiaalisesti viroottista pionia emme eteenpäin myy. Jokaisessa meiltä lähtevässä pionin ruukussa on etiketissä tunnuskoodi, jonka avulla pioni saadaan määritettyä tarkkaan alkuperäänsä ja käsittelyaikaansa.

Tällainen lehti on eteläisessa Suomessa heinäkuussa täysin normaali. Kuvassa Red Charm, joka on kasvanut ja kukkinut komeasti, Taivassalossa 20.7.2020.

Myymme vain taimia, jotka näemme tervelehtisiksi. Syksyn lähestyessä taimien kuuluukin alkaa tuleentua. Mikäli meiltä hankittu pioni alkaa ostovuoden aikana näyttää viruksen merkkejä, pioni tietenkin korvataan.

– Pionien Koti, 20.7.2020

Lähteet:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11570281/

[2] https://vieraslajit.fi/lajit/MX.52903/show

[3] https://www.canr.msu.edu/news/common_question_and_answers_about_tobacco_mosaic_virus

[4] https://extension.psu.edu/tobacco-mosaic-virus-tmv

[5] https://gpnmag.com/article/truth-about-milk-and-tmv/

[6] https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/tobamovirus

[7] http://www.chiliwiki.fi/index.php/Muut_ongelmat

[8] https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/elamantieteet/torjuntakemikaaleja-voi-korvata-rokottamalla-kasveja (suomeksi)

     https://www.helsinki.fi/en/news/life-science-news/a-vaccine-for-edible-plants-a-new-plant-protection-method-on-the-horizon (englanniksi)

[9] https://talk.ictvonline.org/ictv-reports/ictv_online_report/positive-sense-rna-viruses/w/virgaviridae

[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22959216/

Scroll to Top