Milloin pioni kukkii?
Yhden pionilajin edustajien kukinta-ajoissa voi olla jopa viiden viikon vaihtelu riippuen pioniyksilöiden sijainnista Suomessa. Karkeana esimerkkinä etelässä kesäkuun puolivälin jälkeen kukkiva kiinanpionin kukkii Utsjoella elokuussa. Lisäksi paikallinen vaihtelu eri vuosien välillä voi olla kolmisen viikkoa kevään ja kesän kehityksestä riippuen.
Pionien, kuten kaikkien kasvien, kukinta-ajat lähestyvät toisiaan pohjoiseen eli lyhempään kasvukauteen mennessä. Karkea järjestys kuitenkin pätee: Kukinnan aloittavat luonnonlajit ja puuvartiset, hybridien kukinta-ajan kirjo on laaja, mutta pääosin ne kukkivat ennen Itoh-hybridien ja kiinanpionien kautta. Itoh-hybridien erityispiirteenä on uusien versojen kasvattaminen kasvukauden edistyessä. Itohilla voi olla toinen kukintakausi tai yksittäisiä jälkikukkia vielä elokuussa.
Kukinnan kesto riippuu hyvin merkittävästi olosuhteista ja lajikkeesta. Kuumana kesänä kukinta-aika voi olla vain puolet viileän kesän kestosta. Rankkasateet ja ukkosmyräkät myös usein nopeuttavat terälehtien putoamista.
Esimerkiksi kiinanpionien ryhmälle annetaan noin kolme viikkoa kukinta-aikaa. Parasta kukinta on jakson alkupuolella, ja sivukukinnot voivat joillakin lajikkeilla jatkaa kukintaa yli parin viikon. Myöhäisimmät pionit löytyvät kiinanpionien joukosta. Eteläisessä Suomessa elokuussa kukkivaa pionia ei ole olemassa.
Kiinanpioneissa lajikkeiden väliset erot ovat hyvin pieniä, ovathan kaikki samaa lajia. Lähes poikkeuksetta myöhäisimmiksi nimetyt aloittavat kukinnan ennen kuin varhaisimmat ovat lopettaneet. Kasvupaikan olosuhteet saman puutarhan sisälläkin vaikuttavat kukintaan; aurinkoisessa paikassa kasvava Wladyslawa (myöhäinen lajike) voi aloittaa kukinnan ennen varjoisessa paikassa kasvavaa Festiva Maximaa (hieman aikaisempi lajike).
Kukinta-ajan lajittelu valikoimassamme
Pionien lajitteluun kukinta-ajan mukaan löytyy monenlaisia tapoja. On jopa tehty laajamittaista tutkimusta, jossa kontrolloidussa ympäristössä kasvatettujen lajikkeiden kukinta-ajat merkitään päivälleen.
Jotta valikoimamme pysyisi käytännönläheisenä, päädyimme suuressa mittakaavassa käyttämään viisipykäläistä luokittelua. Karkeasti yllä olevaan taulukoon verrattuna tämä tarkoittaa kukintakauden jakautumista puolentoista viikon mittaisiin jaksoihin.
- Hyvin aikainen
Lähinnä luonnonlajit, jotka voivat aloittaa kukintansa jo touko-kesäkuun vaihteessa Etelä-Suomessa. - Aikainen
Loput luonnonlajit, monet puuvartiset, aikaiset hybridit eli risteytetyt pionit. - Aikainen-Keskimääräinen
Suurin osa hybridien ryhmästä, aikaiset kiinanpionilajikkeet. - Keskimääräinen
Pääkukinta-aika, eli etenkin kiinanpionien laajin kukinta. - Myöhäinen
Selvästi myöhäisemmät lajikkeet. Usein kukinta on parhaimmillaan vasta heinäkuussa eteläisimmässäkin Suomessa.